Onroerende inkomsten aangeven

Bent u eigenaar, vruchtgebruiker, bezitter, erfpachter of opstalhouder van een onroerend goed? Dan moet u de onroerende inkomsten in principe aangeven op uw belastingaangifte (vak III). Hoe u dat moet doen, hangt af van hoe u het onroerend goed gebruikt. In sommige gevallen moet u enkel een fictief inkomen aangeven (het kadastraal inkomen). In andere gevallen moet u ook de werkelijke huurinkomsten aangeven. De ‘eigen woning’ is vrijgesteld van personenbelasting.

Onroerende inkomsten zijn inkomsten die voortkomen uit onroerende goederen zoals bijvoorbeeld een huis, een appartement, een bouwgrond … 

Onroerende goederen of inkomsten worden op twee manieren belast: 

Op deze pagina beschrijven we de regels die gelden voor de personenbelasting. 

Bent u eigenaar, vruchtgebruiker, bezitter, erfpachter of opstalhouder van een onroerend goed? Dan moet u de onroerende inkomsten in principe aangeven op uw belastingaangifte (vak III). Met ‘eigenaar’ bedoelen we de volle eigenaar. Als u enkel naakte eigenaar bent van een onroerend goed, moet u geen onroerende inkomsten aangeven. 

De algemene regel is dus dat u de inkomsten uit uw onroerende goederen moet aangeven. Op die algemene regel geldt één belangrijke uitzondering: de ‘eigen woning’. Dit is de woning die u als eigenaar, vruchtgebruiker, bezitter, erfpachter of opstalhouder zelf bewoont. De ‘eigen woning’ is vrijgesteld van personenbelasting. U moet de inkomsten uit uw ‘eigen woning’ dus niet vermelden op uw belastingaangifte. 

De inkomsten uit andere onroerende goederen dan uw ‘eigen woning’ moet u wel aangeven. Hoe u dat moet doen, hangt af van hoe u het onroerend goed gebruikt. In sommige gevallen moet u enkel een fictief inkomen aangeven (het kadastraal inkomen). In andere gevallen moet u ook de werkelijke huurinkomsten aangeven. 

We bespreken verschillende mogelijkheden voor gebouwde onroerende goederen meer in detail.

Voor meer informatie, kies de situatie die voor u van toepassing is:

Ik ben eigenaar, vruchtgebruiker, bezitter, erfpachter of opstalhouder van

Voor andere mogelijkheden, zoals het aangeven van gronden, materieel en outillering en specifieke situaties met betrekking tot erfpacht en opstal, kunt u de toelichting raadplegen.