Een nieuwbouw of wijziging aan mijn onroerend goed aangeven
-
Aangifte indienen
U kunt uw aangifte eenvoudig online indienen via MyMinfin.be. Zo verloopt uw aangifte het snelst. U kunt via de aangifte ook melden dat de werkzaamheden nog niet voltooid zijn of dat uw project stopgezet is.
- Meld u aan in MyMinfin.
- Klik op de onthaalpagina in het vak ‘Mijn woning en mijn onroerende goederen’ op ‘Mijn onroerende gegevens raadplegen’.
- Klik bij ‘Mijn huidige onroerende goederen’ op ‘Een wijziging aangeven’.
U krijgt twee opties:- De eerste optie is een niet-spontane aangifte. Die optie gebruikt u als u correspondentie ontvangen hebt voor dat goed, zoals een brief of een bericht in MyMinfin met de vraag om aangifte te doen.
- De tweede optie is een spontane aangifte. Die optie gebruikt u als u geen correspondentie ontvangen hebt, maar spontaan aangifte wilt doen.
Kunt u uw aangifte niet online indienen via MyMinfin? U kunt ook een papieren aangifteformulier met de post opsturen.
Als de wijziging leidt tot een nieuw kadastraal inkomen, ontvangt u een betekening. Dat is het officiële bericht waarmee we u uw nieuwe kadastraal inkomen laten weten.
Welke wijzigingen?
U moet elke wijziging aangeven die een invloed op het kadastraal inkomen kan hebben.
Opgelet, voor de meeste wijzigingen aan onroerende goederen moet u eerst een bouwvergunning aanvragen of bestaat er een meldingsplicht. Dat moet u doen bij de gemeente. De aangifteplicht bij de FOD Financiën gaat over de aangifte van de voltooiing van de werkzaamheden.
U moet de wijziging aangeven binnen 30 dagen na het einde van de werkzaamheden. Daarmee bedoelen we het einde van de structurele aanpassingen en niet de afwerking zoals verven of behangen.
In veel gevallen krijgt u een brief om de aangifte in te dienen. Hebt u geen brief ontvangen? Dan moet u spontaan aangifte doen. Bij niet-aangifte riskeert u een administratieve en zelfs een strafrechtelijke boete.
Gebouwen
De aangifteplicht geldt zowel voor woningen als voor niet-residentiële gebouwen:
- de ingebruikname of eerste verhuring van een nieuwbouw
- de gedeeltelijke of volledige afbraak van een gebouw
- een verbouwing
Met een verbouwing bedoelen we structurele aanpassingen aan het gebouw of wijzigingen aan de kenmerken of comfortelementen van het onroerend goed, bijvoorbeeld:
- U hebt een gebouw vergroot, gesplitst van of samengevoegd met een ander gebouw.
- U hebt een oude woning zonder centrale verwarming gekocht die u voorziet van een warmtepompsysteem.
- U hebt een oude woning gekocht die enkel voorzien was van een wastafel en u plaatst een bad of douche.
- U hebt een tuinhuis of veranda gebouwd.
- U hebt een zwembad of een zwemvijver aangelegd.
Terreinen
U moet een aangifte indienen als u de exploitatie van het terrein veranderd hebt of als u het terrein omgevormd (bijvoorbeeld bomen aangeplant) of verbeterd hebt.
-
-
Ik ben geen eigenaar meer. Wat moet ik doen?
Stuur het aangifteformulier samen met een verkoopbewijs terug naar de dienst die op het formulier vermeld staat.
-
Ik heb nog geen EPC (EnergiePrestatieCertificaat). Wat moet ik doen?
Als u geen EPC hebt, vermeldt u in het vak ‘Nog niet gekend’. -
Ik ken de kostprijs van mijn verbouwing niet. Wat moet ik doen?
Het gaat hier over het totaal van de facturen zonder btw.
Dit hoeft u niet mee te rekenen: de grondwaarde, studiekosten (bijvoorbeeld architect, EPB, EPC), werken rondom de woning en tuinaanleg, verfraaiingswerken (bijvoorbeeld schilder- en behangwerken, meubilair, raamdecoratie) of aansluitingskosten voor nutsvoorzieningen.
Als u de kostprijs niet kunt berekenen, vermeldt u in het vak ‘Nog niet gekend’.
-
Ik weet niet wat ik moet invullen bij ‘Bewoonbare dakverdieping’. Wat moet ik doen?
Met bewoonbare dakverdieping bedoelen we een ruimte onder een zadeldak waaronder zich ruimtes bevinden die bewoond kunnen worden of die daarvoor in aanmerking kunnen komen. Het gaat dus om afgewerkte ruimtes met bijvoorbeeld lichtopeningen of verwarming (onder welke vorm ook).
Als een dakverdieping deels bewoonbaar is en deels ingericht is als zolder, kunt u dat vermelden op de aangifte. U kunt eventueel ook een kopie van het bouwplan bijvoegen.
-
(Een deel van) mijn onroerend goed is vernield na een ramp. Hoe moet ik dat aangeven?
Als u schade hebt opgelopen aan uw onroerend goed na een ramp waardoor er een definitieve waardevermindering ontstaat, moet u ook een aangifte indienen om het kadastraal inkomen te laten herschatten.
U gebruikt daarvoor de optie ‘afbraakwerken’.
U kunt in dat geval ook contact opnemen met het gewest waarin uw onroerend goed ligt om een vermindering van de onroerende voorheffing aan te vragen.
-