Een bankrekening deblokkeren na een overlijden

Zodra een bank op de hoogte wordt gebracht van een overlijden, blokkeert ze de rekeningen (en kluizen) van de overledene. De bank mag de rekening pas opnieuw vrijgeven als ze de juiste erfgenamen kent. In bepaalde gevallen kunnen wij gratis een zogenaamd attest van erfopvolging afleveren dat bewijst wie de erfgenamen zijn.

U kunt een bankrekening laten deblokkeren als u de bank een van deze twee documenten toont:

  • een attest van erfopvolging van de FOD Financiën
  • een akte van erfopvolging van een notaris

Een attest van erfopvolging van de FOD Financiën is gratis, terwijl u voor een akte van erfopvolging van een notaris wel moet betalen: 50 euro registratierechten en 7,50 euro rechten op geschriften, maar uiteraard ook de erelonen en aktekosten van de notaris.

Voorwaarden voor een attest van erfopvolging

We kunnen een attest van erfopvolging afleveren als volgende voorwaarden zijn vervuld:

  • De overledene heeft geen testament of erfovereenkomst opgemaakt (of een andere akte met laatste wilsbeschikkingen).
  • De overledene heeft geen huwelijkscontract of een ‘aktewijziging huwelijkse voorwaarden’ laten opmaken.
  • Er zijn geen ‘onbekwame’ erfgenamen (zoals minderjarigen of onbekwaamverklaarden).

Anders moet u bij een notaris een akte van erfopvolging vragen. Bovendien kunnen we altijd weigeren om een attest van erfopvolging af te leveren als we de juiste erfgenamen niet met zekerheid kunnen aanwijzen.

Een attest van erfopvolging aanvragen

U kunt snel en gemakkelijk een attest van erfopvolging aanvragen via MyMinfin.

  1. Meld u aan bij MyMinfin.
  2. Ga naar het tabblad ‘Mijn interacties’. 
  3. Open de rubriek ‘Mijn aanvragen van attesten’.
  4. Kies de optie ‘Nalatenschap – Aanvraag attest van erfopvolging’.
  5. Doorloop de zes stappen en vul alle nodige informatie aan.
  6. Verstuur uw aanvraag.

Kunt u het attest niet aanvragen via MyMinfin? Bel naar ons contactcenter op het nummer 02 572 57 57 om een papieren aanvraagformulier te krijgen. Hou uw rijksregisternummer en het rijksregisternummer van de overledene bij de hand als u belt. 

We gaan na of de overledene of de erfgenamen schulden hebben.

We schrijven in het attest:

  • ofwel dat er voor de overledene en de erfgenamen geen schulden gemeld werden,
  • ofwel dat er schulden gemeld werden maar dat die ondertussen betaald werden (u moet de betalingsbewijzen dan voorleggen vóór we het attest afleveren), 
  • ofwel dat alle gemelde schulden betaald moeten worden met de geblokkeerde tegoeden. Daarvoor moet de bank wel over het akkoord van alle erfgenamen beschikken. 

Ziet u schulden op het attest dat u van ons krijgt en wilt u meer weten over die schulden? Geen probleem. We sturen u samen met het attest ook een zogenaamde 'kennisgeving'. Daarop vindt u de contactgegevens van de schuldeiser aan wie u nog geld moet betalen. U kunt hen dan rechtstreeks contacteren voor meer info. Als u de schuld ondertussen betaald hebt, kunt u ook de schuldeiser contacteren om een 'handlichting' van de schuld te krijgen. Met die handlichting kunt u zo nodig een aanvullend attest aanvragen.

Goed om te weten: de nalatenschap kan sneller afgehandeld worden als alle fiscale, niet-fiscale en sociale schulden (zoals personenbelasting, onroerende voorheffing of autobelasting) al betaald zijn voordat u het attest van erfopvolging aanvraagt.

In het attest van erfopvolging noemen we alle erfgenamen. Die opzoeken vraagt soms wat tijd. Bovendien moeten we dus nagaan of de overledene of de erfgenamen fiscale of sociale schulden hebben. Die schulden moeten ingehouden worden om de rekeningen vrij te kunnen geven. Hou er dus rekening mee dat het tot zo’n vier weken kan duren om het attest af te leveren. 

Ga na uw aanvraag dus af en toe in MyMinfin kijken of het attest al beschikbaar is. Of activeer uw eBox, dan krijgt u een mail van zodra het attest beschikbaar is.

De bankrekening deblokkeren

Als u het attest van erfopvolging (of de akte van erfopvolging van de notaris) hebt gekregen, kunt u een afspraak maken met de bank om de rekeningen te laten deblokkeren.

Voor de overdracht van de tegoeden op naam van de erfgenamen moet iedereen aanwezig zijn of hebt u volmachten nodig. Neem contact op met uw bank om dat alles praktisch te regelen.

Daarnaast is het goed om te weten:

  • Als u getrouwd of wettelijk samenwonend was en uw partner is overleden, dan kunt u al tot de helft van het geld op de geblokkeerde rekeningen krijgen als een voorschot (met een maximum van 5.000 euro). Dat geld kunt u gebruiken voor dringende uitgaven.
  • Met een geblokkeerde rekening kunt u dan nog altijd sommige specifieke facturen betalen, zoals medische kosten van de overledene. Contacteer ook hiervoor de bank.