Een schenking laten registreren
-
De registratie van de schenking is een federale bevoegdheid en vindt altijd bij de FOD Financiën plaats.
Het schenkingsrecht is een gewestelijke belasting. De gewesten bepalen met andere woorden de heffingsgrondslag, het tarief en de verminderingen. Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest blijft de FOD Financiën momenteel instaan voor de heffing van het schenkingsrecht, terwijl het Vlaams Gewest dat zelf heft.
Verplichte of optionele registratie
Bij een schenking van roerende goederen (zoals geld of juwelen) is het niet altijd verplicht om ze te registreren. Bij een schenking van onroerende goederen (zoals een huis of grond) is de registratie wel altijd verplicht. Bij de registratie van een schenking betaalt u een schenkingsrecht.
Roerende goederen
U kunt een roerend goed op verschillende manieren schenken:
- Via de notaris. Dat noemen we een notariële schenking. In dat geval is de registratie verplicht en verloopt die via uw notaris.
- Via een handgift (bijvoorbeeld de overhandiging van een geldsom of van juwelen) of via een bankgift (een overschrijving van een geldsom). Dat noemen we een onrechtstreekse schenking. In dat geval kunt u kiezen of u de schenking laat registreren.
Als u een handgift of een bankgift niet laat registreren, wordt er geen schenkingsrecht geheven. Maar als de schenker binnen drie jaar na de schenking overlijdt (vijf jaar in het Waals Gewest), moet de schenking opgenomen worden in de aangifte van nalatenschap. Er is dan successierecht verschuldigd op het bedrag van de schenking. De tarieven van het successierecht liggen hoger dan die van het schenkingsrecht.
Kiest u ervoor om de schenking te laten registreren, dan zorgt dat ook voor rechtszekerheid. U krijgt namelijk een bewijs van registratie van de schenking. Daarmee kunt u aantonen dat het geschonken goed van u is, waardoor familieleden of andere personen uw eigendomsrecht niet kunnen betwisten.
Onroerende goederen
Als u een onroerend goed wilt schenken, zoals een woning of bouwgrond, moet u altijd een notaris inschakelen. De registratie is dan verplicht en verloopt via uw notaris.
Registratieaanvraag roerende schenking
U kunt uw handgift of bankgift eenvoudig online ter registratie aanbieden via MyMinfin.be. Zo verloopt uw aanvraag het snelst.
-
-
Stel het document op.
U moet een document opstellen met een aantal gegevens. Dat document is de onderhandse akte over de handgift of bankgift. Met die informatie bepalen we welk gewest de schenkingsrechten moet krijgen en welke tarieven dus van toepassing zijn.
Opgelet, als bepaalde gegevens ontbreken, moeten we het document weigeren. We vragen u dan die gegevens aan te vullen. We kunnen de handgift of bankgift pas registreren op de datum dat u die aanvullende gegevens samen met de onderhandse akte opnieuw bezorgd hebt.
Gegevens van de schenker
- voornamen en familienaam
- geboorteplaats- en datum
- adres (de wettelijke woonplaats volgens het bevolkingsregister)
- al de fiscale woonplaatsen die de schenker gehad heeft in de periode van vijf jaar voor de datum waarop u de registratie van de roerende schenking aanvraagt (de fiscale woonplaats is de werkelijke, effectieve, voortdurende woonplaats van de schenker, waar de familie en het centrum van de bedrijvigheid van de schenker gevestigd zijn)
Gegevens van de begunstigde
- voornamen en familienaam
- geboorteplaats- en datum
- adres (de wettelijke woonplaats volgens het bevolkingsregister)
- alleen bij een schenking van een niet-rijksinwoner aan een rijksinwoner: al de fiscale woonplaatsen die de begunstigde gehad heeft in de periode van vijf jaar voor de datum waarop u de registratie van de roerende schenking aanvraagt
De begunstigde moet de schenking ook in uitdrukkelijke bewoordingen aanvaarden.
Gegevens van de roerende schenking
- de geschonken goederen of de geschonken sommen en de waarde ervan
- de datum van de schenking (die datum moet zich in het verleden bevinden want de schenking moet in principe al gebeurd zijn)
Verwantschap
- de verwantschapsband tussen schenker en begunstigde, bijvoorbeeld geen verwantschap of kind, partner, broer/zus, tante/neef …
- de zorgvolmacht (indien van toepassing)
Handtekening
- de handtekening van de schenker
- de handtekening van de begunstigde
-
Maak één enkel pdf-document met de handtekeningen van alle partijen.
U kunt één document opladen in pdf-formaat (akte met bijlagen samengevoegd tot één pdf). Dat kan een kopie zijn van de akte met de handgeschreven handtekeningen van de schenker en de begunstigde of een origineel exemplaar met de elektronische handtekeningen (eID-certificaat) van de schenker en de begunstigde.
-
Verstuur het document via MyMinfin.
- Meld u aan bij MyMinfin.
- Klik op de onthaalpagina op het tabblad ‘Mijn interacties’ en open de rubriek ‘Een document indienen of antwoorden op een brief’.
- Duid ‘Ik beschik niet over een dienstcode’ aan en kies in het keuzemenu de optie ‘Onderhandse akte roerende schenking’.
- Duid aan of u:
- in eigen naam het de registratie van het document aanvraagt (u bent de schenker of de begunstigde)
- in naam van iemand anders de registratie van het document aanvraagt (u bent niet de schenker of de begunstigde)
- Voeg het document toe in het tweede scherm.
U kunt nog een bijkomende commentaar toevoegen in het vak ‘Bijkomende informatie’.
Vermeld bij voorkeur uw e-mailadres in dit vak. Zo kunnen we u een e-mail sturen zodra een document beschikbaar is in het MyMinfin-portaal.
Heeft zowel de schenker als de begunstigde zijn fiscale woonplaats niet in België, dan moet u in dit vak vermelden van welk gewest u wilt dat de tarieven toegepast worden (Vlaams Gewest, Brussels Hoofdstedelijk Gewest of Waals Gewest).
- Klik op de knop ‘Indienen’ om het document te versturen.
U krijgt de melding dat uw aanvraag goed werd ontvangen.
We gaan na of we het document kunnen registreren:
- Als de aanvraag aan de wettelijke voorwaarden voldoet, krijgt u het eventuele betalingsbericht en het bewijs van registratie.
- Als de aanvraag niet aan de wettelijke voorwaarden voldoet, krijgt u een weigeringsbericht met de reden van de weigering.
Zodra die berichten opgemaakt zijn, kunt u ze bekijken via MyMinfin onder ‘Mijn documenten’. Is uw eBox geactiveerd? Dan ontvangt u een melding wanneer de berichten beschikbaar zijn.
-
-
Kunt u het document niet online via MyMinfin versturen? U kunt het document ook met de post opsturen of na afspraak fysiek op een van onze kantoren laten registreren.
-
-
Waar vind ik het document dat ik via MyMinfin verstuurd heb?
Via het tabblad ‘Mijn documenten’ vindt u het document en de datum van de registratieaanvraag terug.
U kunt het document ook downloaden.
-
Wanneer wordt mijn roerende schenking geregistreerd?
We registreren de roerende schenking als ze voldoet aan de wettelijke voorwaarden voor registratie.
Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Waals Gewest
We registreren de roerende schenking zodra we het schenkingsrecht ontvangen hebben op onze rekening.
Vlaams Gewest
We registreren de schenking:
- Als we het document voor 12 uur ontvangen, op de datum van ontvangst van het document.
- Als we het document na 12 uur ontvangen (of tijdens het weekend, op een feestdag of op een brugdag), op de eerstvolgende werkdag, zowel voor documenten aangeboden via MyMinfin als via de post.
We sturen het geregistreerde document daarna door naar de Vlaamse Belastingdienst. Die vordert op zijn beurt de verschuldigde belasting en verstuurt de uitnodiging tot betaling daarvoor.
Wanneer uw schenking geregistreerd is, ontvangt u een bewijs van registratie:
- Als u de aanvraag opstuurt via MyMinfin, ontvangt u het bewijs van registratie via MyMinfin. U krijgt daarvan een melding als u uw eBox geactiveerd hebt. Als u uw eBox niet geactiveerd hebt, moet u zelf nagaan of het document beschikbaar is.
- Als u de aanvraag via de post opstuurt of op kantoor afgeeft, ontvangt u het bewijs van registratie via de post. U kunt het document ook terugvinden in MyMinfin.
-
Hoe kan ik een buitenlandse notariële akte voor een roerende schenking laten registreren?
Als u een schenking van een roerend goed laat afhandelen via uw notaris, zorgt de notaris in principe voor de registratie, behalve bij in het buitenland verleden notariële akten voor roerende schenkingen.
Die buitenlandse notariële akten moet u voor de registratie aan ons via de post of na afspraak op kantoor bezorgen. De registratie aanvragen via MyMinfin is niet mogelijk.
Als u de buitenlandse notariële akte via de post wilt laten registreren, kunt u het adres opzoeken in onze kantorengids:
- Kies de optie ‘Registratie van akten’ in de rubriek ‘Registratie’.
- Kies bij ‘Bevoegdheid’ de optie ‘Registreren van notariële akten’ en klik op ‘ZOEKEN’.
- Vul bij ‘Gemeente’ de eerste letters van de gemeente in, kies de gemeente in de suggestielijst en klik opnieuw op ‘ZOEKEN’.
U krijgt dan de adresgegevens.
Origineel exemplaar
Om een in het buitenland verleden notariële akte te laten registreren moet u ze volgens de wettelijke bepalingen aanbieden op uitgifte, afschrift of uittreksel op papier.
U kunt voor die buitenlandse akten met andere woorden alleen het origineel van de uitgifte, het afschrift of het uittreksel aanbieden. Een kopie van de uitgifte, het afschrift of het uittreksel is niet toegestaan.
Als die voorwaarde niet vervuld is, moeten we de registratie weigeren. Het aangeboden document sturen we dan naar u terug met de schriftelijke motivering van de weigering en de vraag opnieuw aan te bieden.
-
-
Tarieven
We berekenen het schenkingsrecht op de brutowaarde van de geschonken goederen.
De tarieven zijn die van het gewest waarin de schenker de fiscale woonplaats heeft op het ogenblik van de schenking. Als de schenker tijdens de periode van vijf jaar voor de schenking verschillende fiscale woonplaatsen in België had, is het tarief van toepassing van het gewest waarin de schenker tijdens die periode het langst de fiscale woonplaats had.
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
-
-
Roerende goederen
Verwantschap Tarief Schenkingen in rechte lijn, tussen echtgenoten, tussen wettelijk samenwonenden en tussen feitelijk samenwonenden (die al minstens 1 jaar samenwonen) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 3 % Schenkingen tussen alle andere personen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 7 % -
Onroerende goederen
Tarief in rechte lijn, tussen echtgenoten, tussen wettelijk samenwonenden en tussen feitelijk samenwonenden (die al minstens 1 jaar samenwonen) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Gedeelte van de schenking
Tarief
Belasting van de voorgaande gedeelten
Van 0,01 tot en met 150.000 euro
3 %
Van 150.000,01 tot en met 250.000 euro
9 %
4.500 euro
Van 250.000,01 tot en met 450.000 euro
18 %
13.500 euro
Boven de 450.000 euro
27 %
49.500 euro
Verminderingen
U kunt een vermindering van het schenkingsrecht krijgen als u minstens 3 kinderen jonger dan 21 in leven hebt. De vermindering bedraagt:
- als begunstigde echtgenoot/samenwonende 4 procent per kind jonger dan 21, met een maximum van 124 euro per kind
- als andere begunstigde 2 procent per kind jonger dan 21, met een maximum van 62 euro per kind
Tarief tussen alle andere personen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Gedeelte van de schenking
Tarief
Belasting van de voorgaande gedeelten
Van 0,01 tot en met 150.000 euro
10 %
Van 150.000,01 tot en met 250.000 euro
20 %
15.000 euro
Van 250.000,01 tot en met 450.000 euro
30 %
35.000 euro
Boven de 450.000 euro
40 %
95.000 euro
Verminderingen
U kunt als begunstigde een vermindering van het schenkingsrecht krijgen als u minstens 3 kinderen jonger dan 21 in leven hebt.
De vermindering bedraagt 2 procent per kind jonger dan 21, met een maximum van 62 euro per kind.
-
-
Waals Gewest
-
-
Roerende goederen
Verwantschap
Tarief
Schenkingen in rechte lijn, tussen echtgenoten en tussen wettelijk samenwonenden in het Waals Gewest
3,3 %
Schenkingen tussen alle andere personen in het Waals Gewest
5,5 %
Opgelet, als de roerende schenking afhankelijk is van een voorwaarde die door het overlijden van de schenker vervuld wordt, dan wordt het recht voor een schenking van onroerende goederen geheven.
-
Onroerende goederen
Tarief in rechte lijn, tussen echtgenoten en tussen wettelijk samenwonenden in het Waals Gewest
Gedeelte van de schenking
Tarief
Belasting van de voorgaande gedeelten
Van 0,01 tot en met 150.000 euro
3 %
Van 150.000,01 tot en met 250.000 euro
9 %
4.500 euro
Van 250.000,01 tot en met 450.000 euro
18 %
13.500 euro
Boven de 450.000 euro
27 %
49.500 euro
Verminderingen
U kunt een vermindering van het schenkingsrecht krijgen als u minstens 3 kinderen jonger dan 21 in leven hebt. De vermindering bedraagt:
- als begunstigde echtgenoot/wettelijk samenwonende 4 procent per kind jonger dan 21, met een maximum van 124 euro per kind
- als andere begunstigde 2 procent per kind jonger dan 21, met een maximum van 62 euro per kind
Tarief tussen alle andere personen in het Waals Gewest
Gedeelte van de schenking
Tarief
Belasting van de voorgaande gedeelten
Van 0,01 tot en met 150.000 euro
10 %
Van 150.000,01 tot en met 250.000 euro
20 %
15.000 euro
Van 250.000,01 tot en met 450.000 euro
30 %
35.000 euro
Boven de 450.000 euro
40 %
95.000 euro
Verminderingen
U kunt als begunstigde een vermindering van het schenkingsrecht krijgen als u minstens 3 kinderen jonger dan 21 in leven hebt.
De vermindering bedraagt 2 procent per kind jonger dan 21, met een maximum van 62 euro per kind.
-
-
Vlaams Gewest
Meer informatie over de tarieven van de Vlaamse schenkbelasting vindt u op de website van de Vlaamse belastingdienst.