Fiscale bemiddeling
-
Wie, wat, wanneer en waarom?
Wat zijn de voordelen van een bemiddeling?
Tijdens het bemiddelingsproces bekijken en verduidelijken wij uw standpunt en dat van de federale belastingadministratie. Als de beide partijen tot een akkoord kunnen komen, dan wordt onzekerheid en een lange en dure procedure bij de rechtbank vermeden.
Wie kan een aanvraag tot bemiddeling indienen?
Als u een belastingplichtige (burger of onderneming) bent die een blijvend geschil heeft met de federale belastingadministratie, dan kunt u gratis en in een vertrouwelijke sfeer een beroep doen op de Fiscale Bemiddelingsdienst. Uzelf of een gevolmachtigde dient daartoe een verzoek in.
Voor welke geschillen kunt u een aanvraag tot bemiddeling indienen?
U kunt bemiddeling vragen als u niet akkoord gaat met de vaststelling en de invordering van de belastingen waarvoor de verschillende administraties van de FOD Financiën bevoegd zijn:
- directe belastingen (personenbelasting, vennootschapsbelasting, rechtspersonenbelasting, belasting van niet-inwoners, bedrijfsvoorheffing, roerende voorheffing)
- BTW
- Registratierechten en bepaalde successierechten
- kadastraal inkomen
- douane en accijnzen
- geschillen op het vlak van de niet-fiscale schuldvorderingen
U kan dus bij de Fiscale Bemiddelingsdienst geen bemiddelingsaanvraag indienen voor wat betreft gewestelijke materie, zoals: de verkeersbelasting, het eurovignet, de onroerende voorheffing,…
Wanneer kunt u een aanvraag tot bemiddeling indienen?
U kunt een aanvraag tot bemiddeling indienen wanneer er een blijvend geschil bestaat met de federale belastingadministratie.
Bemiddeling is mogelijk zolang de procedure in de administratieve fase zit. Zodra u een rechtszaak begint, kan de Fiscale Bemiddelingsdienst niet meer tussenkomen.
Rond de vestiging van de inkomstenbelastingen kunnen wij enkel tussenkomen zolang de administratieve bezwaarprocedure loopt. U kunt ons contacteren nadat u een bezwaarschrift heeft ingediend bij de bevoegde adviseur-generaal van de administratie belast met de vestiging van de inkomstenbelasting.
Dat bezwaarschrift is het schriftelijke stuk waarmee u de vestiging van de belasting zelf aanvecht.
U kunt ook op ons beroep doen voor een blijvend geschil rond een overbelasting waarvoor u een ambtshalve ontheffing aanvraagt. Door bemiddeling kan de overbelasting die ontstaan is door een materiële vergissing of door een dubbele belasting op hetzelfde inkomen, worden teniet gedaan.
-
Procedure van de bemiddeling
Hoe moet u een aanvraag tot bemiddeling indienen?
Er zijn geen formele regels om een aanvraag tot bemiddeling in te dienen. U kunt dat doen per telefoon, e-mail, brief of mondeling.
Om het onderzoek van uw aanvraag te versnellen, kunt u volgende gegevens vermelden:
- naam en voornaam, nationaal nummer van de aanvrager
- handelsbenaming van de rechtspersoon, btw-nummer of ondernemingsnummer
- adres, telefoonnummer en e-mailadres
- eventuele hoedanigheid van de indiener (afgevaardigd bestuurder, zaakvoeder, mandataris …), adres, telefoonnummer en e-mailadres
- aanslagjaar, inkomstenjaar, kohierartikel (enkel inzake directe belastingen)
- eventueel andere referenties naar uw fiscaal dossier
Wie informeren wij over uw aanvraag tot bemiddeling?
Wij informeren de betrokken dienst van de federale belastingadministratie waarmee u een geschil heeft van de inhoud van uw aanvraag. Wij nodigen die dienst ook uit voor het bemiddelingsgesprek.
Wat zijn de gevolgen van een aanvraag tot bemiddeling voor de wettelijke termijnen?
De wet van 10 juli 2017 verleent aan een verzoek om fiscale bemiddeling een schorsende werking op het nemen van enige beslissing in de procedure met betrekking tot het geschil tussen belastingplichtige en de fiscus, op voorwaarde dat het verzoek om bemiddeling door de Fiscale Bemiddelingsdienst ontvankelijk is verklaard. De schorsingstermijn vangt aan op de dag van die beslissing van ontvankelijkheid.
De schorsende werking heeft geen invloed op de procedurewerkzaamheden. Dit betekent dat de bevoegde dienst het onderzoek van het administratieve geschil kan voortzetten. De schorsing houdt in dat de effectieve beslissing over het geschil door de betrokken geschilambtenaar, tijdelijk niet kan worden genomen.
De duur van de schorsing is afhankelijk van de aard van het geschil waarvoor om bemiddeling is verzocht:
- een geschil dat betrekking heeft op een georganiseerd administratief beroep (bezwaar of ambtshalve ontheffing);
- een invorderingsgeschil met de Algemene Administratie van de Inning en de Invordering;
- enige andere fiscale materie.
De schorsing wordt ten laatste beëindigd, hetzij na 4 maanden in geval van bezwaar of ambtshalve ontheffing, hetzij na 1 maand in geval van een geschil met het Team Invordering.
Wat gebeurt er met uw aanvraag tot bemiddeling?
Binnen de 5 werkdagen krijgt u van ons een ontvangstmelding.
Binnen de 15 werkdagen delen wij u mee of uw geschil al dan niet voor bemiddeling in aanmerking komt.Tijdens het bemiddelingsonderzoek proberen wij de standpunten van de partijen dichter bij elkaar te brengen en indien nodig een compromis uit te werken. Wij leggen de afspraken vast in een niet-bindend bemiddelingsverslag dat wij verzenden naar beide partijen.
Wij kunnen de verschillende partijen niet dwingen om het ene of het andere standpunt in te nemen.
U als belastingplichtige beslist zelf of u instemt met de voorgestelde oplossing. -
Wetgeving
De wettelijke en reglementaire bepalingen die het statuut en de werking van de FBD regelen zijn de volgende:
- Wet van 25 april 2007 houdende diverse bepalingen (IV) die de fiscale bemiddeling invoert (Titel VII, Hoofstuk V, artikelen 116-131)(BS 08.05.2007, 3de editie);
- Koninklijk besluit van 9 mei 2007 tot uitvoering van Hoofdstuk 5 van Titel VII van de wet van 25 april 2007 houdende diverse bepalingen (IV) dat de fiscale bemiddelingsdienst bij de Federale Overheidsdienst Financiën opricht (BS 24.05.2007);
- Ministerieel besluit van 16 mei 2007 tot vaststelling van de selectieprocedure voor de ambtenaren van de fiscale bemiddelingsdienst (BS 15.06.2007, 3de editie); (PDF, 152.14 KB)
- Reglement van interne orde van de FBD (BS 07.05.2010);
- Wet van 29 april 2013 tot wijziging van het WIB 92, teneinde de fiscale bemiddeling uit te breiden tot verzoeken tot ambtshalve ontheffing (BS 10.05.2013);
- Wet van 10 juli 2017 tot versterking van de rol van de fiscale bemiddelingsdienst (BS 20.07.2017, 2de editie); (PDF, 223.59 KB)
- Wet van 29 maart 2018 tot uitbreiding van de opdrachten en versterking van de rol van de fiscale bemiddelingsdienst (BS 13.04.2018); (PDF, 254.53 KB)
- Koninklijk besluit van 18 juli 2018 tot wijziging van het koninklijk besluit van 9 mei 2007 tot uitvoering van Hoofdstuk 5 van Titel VII van de wet van 25 april 2007 houdende diverse bepalingen (IV) (BS 31.07.2018) (PDF, 285.68 KB)
- Koninklijk besluit van 21 december 2018 tot uitvoering van Hoofdstuk 2 van de wet van 29 maart 2018 tot uitbreiding van de opdrachten en versterking van de rol van de fiscale bemiddelingsdienst (BS 31.12.2018, 1ste editie). (PDF, 1.97 MB)
- Wet van 13 april 2019 tot invoering van het Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen (BS 30.04.2019) (PDF, 79.63 KB)
- Wet van 9 juli 2020 tot wijziging van de wet van 21 februari 2003 tot oprichting van een Dienst voor alimentatievorderingen bij de FOD Financiën met het oog op de afschaffing van de inkomensvoorwaarde voor de toekenning van voorschotten op het onderhoudsgeld dat verschuldigd is aan kinderen en het toepasbaar maken van sommige bepalingen van het Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen en tot wijziging van artikel 11 van de wet van 29 maart 2018 tot uitbreiding van de opdrachten en versterking van de rol van de fiscale bemiddelingsdienst (Hoofdstuk 3, artikel 28) (BS 17.07.2020) (PDF, 83.96 KB)
Hulp nodig?
-
Contact
Afdeling Fiscale bemiddeling :
North Galaxy B25
Koning Albert II-laan 33 bus 046
1030 Brussel
fiscaal.bemiddelaars@minfin.fed.be