Welke goederen mag u niet zomaar aankopen?
-
Namaakgoederen
Namaakgoederen zijn imitaties of reproducties van merkproducten. Deze maken dus een inbreuk op het intellectuele eigendomsrecht. Ze brengen uw gezondheid en dagelijkse leven in gevaar!
Stel u even voor dat:
- u medicijnen zou innemen zonder of met verkeerd werkzame bestanddelen of slechte dosering
- uw gsm ontploft tijdens het opladen van de batterij
Bovendien zijn namaakgoederen een echte plaag voor de nationale economie en een reële bedreiging voor de werkzekerheid in de Europese Unie.
Hoe kunt u namaakgoederen herkennen?
- De prijs is abnormaal laag.
- De kwaliteit en de afwerking zijn slecht.
- Ze zijn te koop op ongewone verkooppunten.
- Er staan spelfouten op de verpakking en op de handleiding.
Wat zijn de mogelijke gevolgen en straffen als u namaakgoederen meebrengt?
De douane is bevoegd om in te grijpen wanneer namaakgoederen worden ingevoerd, uitgevoerd of wederuitgevoerd en is ook gemachtigd om op het nationale grondgebied op te treden. Als u toch beslist om namaakgoederen voor commerciële doeleinden mee te brengen, moet u weten dat elke mogelijke inbreuk bestraft kan worden met:
- de verbeurdverklaring en vernietiging van de tegen gehouden goederen alsook de daaraan verbonden kosten van afhandeling en vernietiging
- een eis tot schadevergoeding door de merkrechthouder, al dan niet via een gerechtelijke procedure
in bepaalde gevallen zelfs
- een gevangenisstraf
- een geldboete.
Eén goede raad: koop goederen altijd via de officiële verkoopkanalen!
-
Beschermde dier- en plantensoorten
Wenst u meer informatie? Neem dan contact op met de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu.
-
Dierlijke producten en levensmiddelen
Wenst u meer informatie? Neem dan contact op met het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen.
-
Planten, bloemen, groenten en fruit (Fytosanitaire producten)
Wenst u meer informatie? Neem dan contact op met het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen.
-
Wapens, munitie, nepwapens en explosieven
Bpost en koerierdiensten verzenden over het algemeen geen wapens via postzendingen. Bovendien is de verkoop op afstand van wapens in België verboden.
Naast deze beperkingen mogen heel wat wapens niet in- of uitgevoerd worden of moeten ze vergezeld zijn van een correcte vergunning. De Belgische en gewestelijke wetgeving kent een categorie van verboden wapens die door de douane altijd in beslag genomen wordt. Het gaat om zaken als automatische vuurwapens en granaten, maar ook om knipmessen en boksbeugels. Dergelijke wapens hebben als enige functie het doden, verwonden of bedreigen van personen en zijn nooit toegelaten voor particulieren. De volledige lijst is te vinden in de Wapenwet van 2006 of op de site van Justitie.
Voor de invoer van andere vuurwapens moet u beschikken over de correcte vergunningen. De douane controleert de aanwezigheid en de gegevens van deze documenten en treedt op wanneer er geen overeenstemming is. De Belgische gewesten zijn bevoegd voor het afleveren van in- en uitvoervergunningen voor wapens. -
Geneesmiddelen
Contacteer voor meer informatie het FAGG.
-
Verdovende middelen
Verdovende middelen (drugs), zoals hasj, cocaïne en heroïne mag u niet over de grens meenemen, invoeren en uitvoeren. Wanneer de douane ze aantreft in een postzending worden ze vernietigd en kunt u vervolgd worden.
-
Cultuurgoederen
De term ‘cultuurgoederen’ slaat in het algemeen op een reeks kunstwerken die u gebruikelijk in een museum terugvindt.
- Neem contact op met:
- of de FOD Economie
-
Accijnsgoederen
Alcohol en Alcoholhoudende dranken
Voor alcohol en alcoholhoudende dranken zijn geen rechten verschuldigd in België wanneer u, als particulier, deze dranken aankoopt via een webwinkel gevestigd in een andere EU-lidstaat en u deze zelf vervoert vanuit de andere EU-lidstaat. Deze situatie is evenwel niet echt de bedoeling van een aankoop op internet.
Als de verkoper van de webwinkel in de andere EU-lidstaat echter de alcohol en alcoholhoudende dranken vanuit de andere EU-lidstaat naar u, als particulier, vervoert, spreken we van een ‘verkoop op afstand’. De accijnzen, verpakkingsheffing en btw zijn verschuldigd op het ogenblik van levering van de goederen in België.
In principe is de buitenlandse verkoper die het vervoer naar u, als particulier, regelt of zijn Belgische fiscaal vertegenwoordiger gehouden de voornoemde accijnzen, verpakkingsheffing en btw te voldoen. Als deze personen dat echter niet doen, kunt u uiteindelijk verplicht worden de Belgische rechten te betalen.Alcoholvrije dranken, thee en koffie
Voor alcoholvrije dranken, thee en koffie zijn geen rechten verschuldigd in België wanneer u, als particulier, deze dranken aankoopt via een webwinkel gevestigd in een andere EU-lidstaat en u deze zelf vervoert vanuit de andere EU-lidstaat Deze situatie is evenwel niet echt de bedoeling van een aankoop op internet!
Indien de verkoper toch alcoholvrije dranken, thee of koffie aanbiedt via zijn webwinkel en het vervoer doet tot bij u als particulier in België, moet hij de Belgische accijnzen betalen.
Om onaangename verrassingen te vermijden, ziet u er best op toe dat inclusief accijnzen werd gefactureerd.Tabaksfabricaten
De aankoop en verkoop van tabaksfabricaten (sigaretten, sigaren, rooktabak, waterpijptabak …) via webwinkels of webplatforms in België is verboden.
Alle webwinkels, ook deze uit EU-lidstaten of landen die niet tot de EU behoren, die tabaksfabricaten in België online verkopen, werken hier dus in de illegaliteit. U kunt als koper in België ook worden bestraft.
Ook de verkoop in België van e-sigaretten (nicotinehoudend) en hun navullingen via een webwinkel is verboden.Raadpleeg de accijnstarieven
Wist u dat de accijnstarieven nog in alle EU-lidstaten verschillend zijn? Raadpleeg de geldende accijnstarieven op www.fisconetplus.be, Fiscaliteit, Accijnzen, Administratieve richtlijnen, Accijnstarieven. De bedragen hier vermeld zijn informatief en kunnen niet gebruikt worden bij eventuele vaststellingen indien ze niet actueel of foutief zouden zijn.
-
Wij mogen uw zending in bewaring nemen of in beslag nemen
Wij mogen uw zending in bewaring nemen (gedurende de duur van het onderzoek) of mogen ze in beslag nemen in de volgende gevallen:
- Er is een vermoeden van inbreuk dat verder onderzoek vereist.
- Er is een duidelijke inbreuk; inbreuk op veiligheidsmaatregelen, gezondheidsmaatregelen, economische maatregelen (namaak, verdovende middelen …)
- Er is een vergunningplicht (wapens …) en er is niet voldaan aan alle voorwaarden (bv. ontbrekende gegevens …)
- ...