Belastingvermindering voor kinderopvangkosten

Gaat uw kind naar een crèche, kinderopvang of vakantiestage? Onder bepaalde voorwaarden hebt u recht op een belastingvermindering.

De belastingvermindering bedraagt 45 % van de betaalde opvangkosten (voor een begrensd bedrag).

Op het moment van de opvang moet uw kind jonger dan 14 jaar zijn (of jonger dan 21 voor kinderen met een zware handicap).

Om de belastingvermindering  aan te vragen:

  • moet de opvanginstantie u een attest bezorgen,
  • vermeldt u (het begrensd bedrag van) de kosten die u dit jaar hebt betaald in uw belastingaangifte volgend jaar.

Bedrag van de belastingvermindering

Algemene regel: 45 %

De belastingvermindering bedraagt 45 % van de betaalde kosten, met een maximumbedrag per dag en per kind van 16,40 euro (voor kosten betaald in 2024).

Voorbeeld

In 2024 gaat Julie 100 dagen naar de opvang van haar lagere school. De kosten bedragen 5 euro per dag. Haar broer Thomas gaat 7 dagen naar een vakantiekamp georganiseerd door de gemeente, dat 350 euro kost.

De belastingvermindering voor de ouders van Julie en Thomas bedraagt 276,66 euro:

  • Julie: (5 euro x 100 dagen) x 45 % = 225 euro
  • Thomas: het dagelijkse bedrag wordt beperkt tot 16,40 euro, dus (16,40 euro x 7 dagen) x 45 % = 51,66 euro.

De belastingvermindering geldt enkel voor de eigenlijke kosten voor kinderopvang. Andere kosten komen niet in aanmerking voor de belastingvermindering, zoals lidgeld, maaltijdkosten, aankoop van materiaal enzovoort. U mag deze dus niet in uw aangifte vermelden.

Hogere vermindering voor bepaalde alleenstaande ouders

Als u een alleenstaande ouder bent met een laag inkomen, kunt u recht hebben op een bijkomende vermindering tot 75 %. Die bijkomende vermindering wordt automatisch berekend bij de verwerking van uw belastingaangifte.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de belastingvermindering moet u aan verschillende voorwaarden voldoen met betrekking tot uw kind, de opvanginstantie, de opvang zelf en uw inkomen.

Uw kind

Op het moment van de opvang moet uw kind jonger dan 14 jaar zijn (of jonger dan 21 jaar voor kinderen met een zware handicap). Als uw kind 14 (of 21) jaar wordt tijdens de periode van de opvang, hebt u recht op de belastingvermindering voor de dagen vóór zijn of haar verjaardag.

Een ‘zware handicap’ verwijst naar kinderen die recht hebben op een verhoogde kinderbijslag op basis van:

  • ofwel een totaal van minstens 15 punten volgens de medisch-sociale schaal voor kinderbijslag,
  • ofwel meer dan 80 % lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid met 7 tot 9 punten van de graad van zelfstandigheid.

Uw kind moet fiscaal te uwen laste zijn (volledig of in fiscaal co-ouderschap).

De opvanginstantie

De opvanginstantie moet erkend zijn door specifieke gedefinieerde instellingen. Om dat te controleren kunt u rechtstreeks contact opnemen met de opvanginstantie.

De instantie moet u een attest uitreiken dat is opgesteld op basis van het verplichte model.

De opvang

De opvang kan gaan om:

  • opvang op school
  • de crèche
  • een vakantiestage of -kamp
  • het internaat
  • (professionele) opvang voor een ziek kind
  • enzovoort

De opvang moet plaatsvinden buiten de schooluren en de opvanginstantie moet gelegen zijn binnen de Europese Economische Ruimte.

Uw kind moet daadwerkelijk aanwezig zijn geweest op de opvang. Als uw kind bijvoorbeeld ziek was en niet op vakantiekamp kon vertrekken, hebt u geen recht op de belastingvermindering, zelfs als u niet werd terugbetaald.

De belastingvermindering geldt niet voor privélessen, schoolreizen; niet-professionele opvang, het lidgeld van een sportclub....

Uw inkomen

U moet een beroepsinkomen hebben (een salaris, pensioenen, werkloosheidsuitkeringen enzovoort).

U hebt geen beroepsinkomen en u bent getrouwd of wettelijke samenwonend (u en uw partner worden samen belast)? Als uw partner een beroepsinkomen heeft en alle andere voorwaarden voldaan zij, hebt u recht op de belastingvermindering.

Als het bedrag van uw belasting lager is dan het bedrag van de belastingvermindering, zal de vermindering worden beperkt tot het bedrag van uw belasting.

Belastingvermindering: voor wie?

In bepaalde gevallen kunt u de belastingvermindering genieten, zelfs als u de kosten niet (volledig) zelf hebt betaald.

U bent gehuwd of wettelijk samenwonend

Als u en uw partner samen worden belast, is de belastingvermindering op jullie beiden van toepassing. Het is niet van belang of het attest op uw naam staat of op die van uw partner, noch wie de kosten heeft betaald.

U deelt de opvangkosten met uw ex-partner

Als de helft van het belastingvoordeel voor het kind ten laste aan u wordt toegekend (fiscale co-ouderschapsregeling), hebt u recht op de belastingvermindering voor de kosten die u daadwerkelijk hebt betaald. Elk van jullie moet een attest ontvangen.

Voorbeeld 

Marie en Jan zijn gescheiden en de voorwaarden voor fiscaal co-ouderschap zijn voldaan. Ze betalen elk de helft van een vakantiestage (3 dagen) van 45 euro. De opvanginstantie levert zowel een attest af aan Jan als aan Marie. Ze hebben elk recht op een belastingvermindering op een bedrag van 22,50 euro.

Als uw kind niet te uwen laste is, hebt u geen recht op de belastingvermindering (zelfs als u de opvangkosten betaalt en u een attest ontvangt).

Attest

De opvanginstantie moet u een attest bezorgen met uw gegevens, die van uw kind, de tijdstippen van de opvang en het bedrag van de kosten.

Het attest ontvangen

Opvanginstanties moeten dit modelattest gebruiken. Ze mogen het attest persoonlijk afgeven of bezorgen via e-mail of per post.

U ontvangt uw attest ten vroegste:

  • op het einde van de periode van de opvang en
  • wanneer de opvangkosten volledig zijn betaald.

De opvanginstantie mag het attest ook afgeven in het jaar dat volgt op de betaling (meestal tussen januari en april).

In bepaalde gevallen ontvangt u het attest op een later tijdstip. Bijvoorbeeld: u hebt in december de inschrijving betaald voor een vakantiekamp van 1 tot 15 juli. U ontvangt uw attest pas na 15 juli.

Wat moet u doen als u het attest niet op tijd ontvangt voor uw aangifte?

Vermelding van uw nationaal nummer en dat van uw kind

Het attest moet op uw naam en op naam van uw kind staan. De opvanginstantie zal uw nationaal nummer en dat van uw kind vragen om u correct te kunnen identificeren. Dat maakt het ook makkelijker om uw belastingaangifte vooraf in te vullen en te verwerken.

Als u uitdrukkelijk weigert om uw nationaal nummer en/of dat van uw kind te geven, mag de instantie u geen attest afgeven. U hebt dan geen recht op de belastingvermindering.

De opvanginstanties hebben niet het recht om uw nationaal nummer (of dat van uw kind) te gebruiken voor andere doeleinden dan het invullen van de attesten.