Inkomsten van spaargeld en beleggingen (roerende inkomsten)

U moet belastingen betalen op de opbrengsten van uw spaarrekening en/of beleggingen. Kijk na of u uw belastingaangifte moet wijzigen.
  • De interesten en dividenden die u ontvangt van uw spaarrekening en beleggingen (zoals obligaties of aandelen) noemen we ‘roerende inkomsten’.

    U bent niet verplicht uw interesten en dividenden in te vullen in uw belastingaangifte als:

    • er al roerende voorheffing is betaald, of
    • ze wettelijk vrijgesteld zijn.

    In andere gevallen bent u wel verplicht uw interesten en dividenden in te vullen in uw belastingaangifte. Het basistarief van de belasting bedraagt 30 %. In sommige gevallen geldt er een verlaagd tarief.

  • Moet ik mijn interesten en dividenden aangeven?

    Het antwoord op die vraag hangt af van twee dingen:

    • Is er roerende voorheffing (zie hieronder) ingehouden op uw interesten/dividenden?
    • Is het ontvangen bedrag wettelijk vrijgesteld?

    Is het antwoord op één van die vragen ‘ja’? Dan bent u niet verplicht die interesten en dividenden aan te geven in uw belastingaangifte.

    Roerende voorheffing

    Van de meeste interesten en dividenden die u ontvangt, zal de Belgische uitbetalende instelling (bv. uw bank) meteen een bedrag aan belastingen aftrekken en doorstorten op het ogenblik van de betaling. Die ‘ingehouden’ belasting noemen we roerende voorheffing.

    De roerende voorheffing is de definitieve belasting op uw interesten en dividenden. Dit betekent dat u hierop geen andere belastingen meer hoeft te betalen. U bent dus ook niet verplicht die inkomsten in te vullen in uw belastingaangifte.

    In sommige gevallen houdt de uitbetalende instelling geen roerende voorheffing in. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u interesten of dividenden rechtstreeks ontvangt van een buitenlandse bank of onderneming, zonder tussenkomst van een Belgische bank of onderneming. In dat geval bent u wel verplicht die interesten en dividenden in te vullen in uw belastingaangifte, tenzij er een wettelijke vrijstelling (zie hieronder) van toepassing is.

    Als u interesten of dividenden ontvangt van een buitenlandse bank of onderneming, kan het land waar die bank of onderneming zich bevindt, ook een belasting inhouden. Dit noemen we de buitenlandse bronbelasting. Dit bedrag is geen roerende voorheffing, want dit wordt niet doorgestort naar de Belgische staat.

    Wettelijke vrijstellingen

    Vrijgestelde interesten

    Volgende interesten zijn wettelijk vrijgesteld van belasting:

    • de eerste 1.020 euro (inkomstenjaar 2024, aanslagjaar 2025) interesten van gereglementeerde spaarrekeningen. De meeste spaarrekeningen in België zijn gereglementeerde spaarrekeningen. Ze voldoen aan een aantal wettelijke bepalingen. Een belangrijk kenmerk van een gereglementeerde spaarrekening is dat zij twee soorten interesten oplevert: een basisrente en een getrouwheidspremie. 
    • de eerste 16.270 euro (inkomstenjaar 2024, aanslagjaar 2025) interesten op bepaalde leningen afgesloten via een erkend crowdfundingplatform voor kleine startende vennootschappen , als aan een aantal voorwaarden is voldaan.
    • de eerste 200 euro (inkomstenjaar 2024, aanslagjaar 2025) aan interesten van erkende sociale ondernemingen.

    De grensbedragen zijn brutobedragen en gelden per belastingplichtige.

    • Ontving u minder dan het grensbedrag? Dan zijn die inkomsten niet belastbaar. U bent niet verplicht die in te vullen in uw belastingaangifte. De uitbetalende instelling zal ook geen roerende voorheffing inhouden op het vrijgestelde gedeelte.
    • Ontving u meer dan het grensbedrag? Dan zijn de inkomsten boven die grens belastbaar. Heeft de uitbetalende instelling nog geen roerende voorheffing ingehouden? Dan bent u wel verplicht de inkomsten boven het grensbedrag in te vullen in uw belastingaangifte.

    Vrijgestelde dividenden

    De eerste 833 euro (inkomstenjaar 2024, aanslagjaar 2025) gewone dividenden is wettelijk vrijgesteld van belasting.

    Ondanks die vrijstelling zijn de Belgische uitbetalende instellingen wel verplicht om roerende voorheffing in te houden vooraleer zij de dividenden uitbetalen.

    • U kunt de ingehouden roerende voorheffing op de eerste 833 euro aan dividenden daarom terugvragen via de aangifte van de personenbelasting. Vul daarom die ingehouden roerende voorheffing in bij code 1437/2437. Raadpleeg onze pagina over de vrijstelling van dividenden voor meer informatie.
    • Dit grensbedrag is een brutobedrag en geldt per belastingplichtige.

    Ontving u dividenden waarop geen roerende voorheffing werd ingehouden (bv. dividenden op een buitenlandse beleggersrekening)?

    • U bent niet verplicht de eerste 833 euro in te vullen in uw belastingaangifte.
    • U bent wel verplicht de inkomsten boven de 833 euro in te vullen in uw belastingaangifte.

    Ontving u dividenden waarop wel roerende voorheffing werd ingehouden?

    • De roerende voorheffing is de definitieve belasting.
    • U bent niet verplicht de inkomsten in te vullen in uw belastingaangifte.
  • Hoe moet ik mijn interesten en dividenden aangeven?

    Waar?

    Interesten en dividenden geeft u aan in rubriek A van vak VII van de belastingaangifte.

    Ontving u interesten of dividenden waarop geen roerende voorheffing werd ingehouden, en is er geen wettelijke vrijstelling van toepassing? Geef die inkomsten aan in rubriek A.2 (‘Verplicht aan te geven inkomsten’), bij de code die overeenkomt met het toepasselijke tarief (zie hieronder).

    Ontving u interesten of dividenden waarop wel roerende voorheffing is ingehouden? U bent niet verplicht die inkomsten aan te geven. Als u een heel laag inkomen hebt, kan het voordelig zijn om die inkomsten toch in te vullen in uw belastingaangifte, in de rubriek A.1 ‘Niet verplicht aan te geven inkomsten’ bij de code die overeenkomt met het toepasselijke tarief. Wilt u weten welke optie voor u het interessantste is (aangeven of niet aangeven)? Maak dan een simulatieberekening in MyMinfin (Tax-on-web) of TaxCalc.

    Welk bedrag?

    Het bedrag dat u moet invullen is:

    • het bedrag dat u werkelijk ontving,
    • samen met de innings- en bewaringskosten: die kosten trekt de bank vaak al af van de interesten en dividenden voor ze u uitbetaalt. U moet die kosten dan opnieuw optellen bij het bedrag dat u werkelijk ontving. U kunt die innings- en bewaringskosten wel apart vermelden in rubriek E van vak VII.

    U bent niet verplicht de roerende voorheffing of buitenlandse bronbelasting bij dat bedrag op te tellen.

    Voorbeeld

    Hakim heeft in 2024 een dividend van een Duits bedrijf ontvangen op zijn Duitse beleggersrekening.

    • Het dividend bedraagt 1.500 euro bruto.
    • In Duitsland werd er hiervan 15 % Duitse bronbelasting afgetrokken.
    • Er werd verder geen roerende voorheffing afgetrokken omdat er geen Belgische tussenpersoon betrokken was bij de uitbetaling.
    • Hakim ontving netto dus 1.275 euro, namelijk 1.500 euro bruto – 15 % Duitse bronbelasting.

    Wat moet Hakim aangeven in zijn belastingaangifte?

    • Er werd geen roerende voorheffing ingehouden op het dividend. Maar het dividend komt wel in aanmerking voor de vrijstelling van 833 euro (inkomstenjaar 2024, aanslagjaar 2025) voor gewone dividenden. Hakim moet dus enkel de inkomsten boven de grens van 833 euro vermelden in zijn belastingaangifte.
    • De inkomsten die hij moet aangeven zijn: 667 euro (1.500 - 833 = 667 euro), min de Duitse bronbelasting die van die 667 euro werd afgetrokken (667 euro x 15 % = 100,05 euro).
    • Hakim moet dus 566,95 euro (667 – 100,05 euro) invullen in de rubriek A.2, bij de code 1444 (Inkomsten zonder roerende voorheffing die belastbaar zijn aan 30 %).
  • Hoeveel van de interesten en dividenden moet ik aangeven als ik gehuwd ben?

    Huwelijk onder het wettelijk stelsel: de interesten en dividenden zijn altijd gemeenschappelijk. Zelfs als maar één van beide partners titularis is van de rekening of als maar één van beide partners eigenaar is van de effecten (bv. aandelen, obligaties). De partners moeten de roerende inkomsten gelijkmatig verdelen (elk de helft).

    Huwelijk onder het stelsel van scheiding van goederen: er bestaat geen gemeenschappelijk vermogen onder de partners. Dus moet elke partner apart de interesten en dividenden aangeven uit de eigen rekeningen en effecten.

    Wettelijke samenwoning: er bestaat geen gemeenschappelijk vermogen onder de partners. Dus moet elke partner apart de interesten en dividenden aangeven uit de eigen rekeningen en effecten.

  • Hoeveel van de interesten en dividenden moet ik aangeven als ik mede-titularis ben van een rekening?

    De interesten en dividenden van een rekening met meerdere titularissen moet u gelijkmatig verdelen over de verschillende mede-titularissen. Zijn er bijvoorbeeld drie titularissen? Dan geeft elke titularis een derde van de interesten en dividenden aan.

  • Aan welk tarief worden mijn interesten en dividenden belast?

    De meeste interesten en dividenden worden belast aan een tarief van 30 %. Voor de meeste interesten en dividenden die u ontvangt, heeft de uitbetalende instelling (bv. uw bank) die roerende voorheffing (de belasting) al ingehouden.

    Hebt u interesten uit een gereglementeerde spaarrekening? De eerste 1.020 euro interesten per belastingplichtige (inkomstenjaar 2024, aanslagjaar 2025) zijn vrijgesteld. U betaalt alleen 15 % belasting op de interesten boven de 1.020 euro.