Ontvangen onderhoudsgeld

Onderhoudsgeld of alimentatie is over het algemeen een som geld die u van een verwante of (ex-) familielid (kind, ouder, ex-partner ...) ontvangt als u onvoldoende middelen hebt om voor uw basisbehoeften in te staan. U moet dat in uw aangifte opnemen. Slechts 80 % van het ontvangen bedrag is echter belastbaar.

Belasting

Onderhoudsgeld is een som geld die iemand (schuldenaar) regelmatig stort aan een andere persoon (ontvanger) om hem of haar te helpen in zijn of haar basisbehoeften te voorzien.

Onderhoudsgeld wordt beschouwd als een divers inkomen en moet op de aangifte worden vermeld. De voorwaarden waaronder u uw ontvangen onderhoudsgeld moet aangeven zijn dezelfde als de voorwaarden waaronder de schuldenaar dit kan aftrekken. Slechts 80 % van het ontvangen onderhoudsgeld is echter belastbaar.

Achterstallen of laattijdige betalingen van onderhoudsgeld zijn ook voor 80 % belastbaar. 
Als het onderhoudsgeld of de verhoging van het onderhoudsgeld voor de eerste keer door een rechter werd vastgelegd met terugwerkende kracht, kan het afzonderlijk belast worden. 

U bent gepensioneerd en u ontvangt onderhoudsgeld bovenop uw pensioen?

Als u een pensioen ontvangt, hebt u in principe recht op een belastingvermindering voor pensioenen.

Wanneer u echter bovenop uw pensioen nog andere inkomsten verkrijgt, zoals onderhoudsgeld, dan zal die belastingvermindering dalen.

Aangifte 

U moet de jaarlijks ontvangen bedragen opnemen in vak VI van uw aangifte bij de code die overeenkomt met de aard van het onderhoudsgeld: regelmatig, met terugwerkende kracht, uitgekeerd als kapitaal.

U moet de gegevens vermelden van de persoon/personen die u het onderhoudsgeld betaald heeft/hebben: naam, voornaam en adres van de schuldenaar(s). Als u een papieren aangifte invult, vergeet die informatie dan niet te vermelden op de laatste pagina van uw aangifte!

Berekening van het aan te geven bedrag voor een in kapitaal gestorte uitkering

Voor in één keer in de vorm van kapitaal uitgekeerd onderhoudsgeld moet u een bedrag aangeven dat wordt bepaald door uw leeftijd op het moment van betaling. U moet dat bedrag elk jaar aangeven, vanaf het jaar van betaling tot en met het jaar van overlijden.

Om dat bedrag te verkrijgen, moet u het totale kapitaal vermenigvuldigen met het percentage dat overeenkomt met uw leeftijd op het moment van betaling of toekenning van de uitkering.

Leeftijd bij de betaling of toekenning Percentage
40 jaar en minder 1
41 tot 45 jaar 1,5
46 tot 50 jaar 2
51 tot 55 jaar 2,5
56 tot 58 jaar 3
59 en 60 jaar 3,5
61 en 62 jaar 4
63 en 64 jaar 4,5
65 jaar en meer 5

Voorbeeld

Paula is 43 jaar wanneer ze op 16 september 2024 een eenmalige onderhoudsuitkering van 40.000 euro ontvangt van haar ex-partner. 

Elk jaar en heel haar leven lang moet ze dus 600 euro aangeven (=1,5 % van het uitgekeerde kapitaal).

Voor een minderjarig kind

Aangifte van zijn of haar onderhoudsgeld

Als uw kind onderhoudsgeld ontvangt, moet u dat nooit aan uw eigen inkomsten toevoegen, ook al ontvangt u zelf de uitkering. Dit onderhoudsgeld is een eigen inkomen van de persoon aan wie het wettelijk toekomt.  

U moet dat onderhoudsgeld dus niet opnemen in uw aangifte.

Uw kind moet in principe het ontvangen onderhoudsgeld aangeven en een belastingaangifte indienen op zijn naam, ongeacht de leeftijd. Als u geen aangifte ontvangen heeft op naam van uw kind, moet u er een aanvragen bij uw bevoegde dienst

Als uw kind aan de volgende 3 voorwaarden voldoet, moet het geen belastingaangifte indienen:

  • het is jonger dan 16 jaar,
  • het heeft geen andere inkomsten dan regelmatige onderhoudsuitkeringen,
  • en het bedrag van zijn onderhoudsuitkeringen is niet hoger dan het belastbare minimum (10.570 euro voor het inkomstenjaar 2024, aanslagjaar 2025)

Voorwaarde om het kind ten laste te nemen

Dat hangt onder meer af van het bedrag van het onderhoudsgeld en van de eventuele andere inkomsten van uw kind.

Om nog ten laste te kunnen zijn, mogen de nettobestaansmiddelen van uw kind (onderhoudsgeld, eventueel gecumuleerd met andere inkomsten, zoals die van een studentenjob) een bepaald bedrag niet overschrijden.

Meer informatie over kinderen ten laste