Beroepsinkomen
Een beroepsinkomen, zoals bedoeld in deel 1 van de aangifte, kan bestaan uit:
- gewone bezoldigingen (loon, vergoeding voor uw woon-werkverkeer, voordelen van alle aard …)
- vervangingsinkomsten (brugpensioenen, werkloosheidsuitkeringen, ziekte- en invaliditeitsuitkeringen …)
- pensioenen
- en/of winsten en baten van zelfstandigen en meewerkende echtgenoten.
Ook buitenlandse beroepsinkomsten dienen aangegeven te worden.
Uw beroepsinkomsten aangeven
De instantie die uw bezoldiging of uw vervangingsinkomen uitbetaalt, zal u tussen begin februari en eind april van het volgende jaar, een fiche bezorgen met de inkomsten die u moet aangeven.
Als u MyMinfin (Tax-on-web) gebruikt, zullen uw Belgische inkomsten in principe al vooraf ingevuld zijn. Uw werkgever heeft uw loonfiches immers ook op elektronische manier aan de administratie bezorgd.
Uw buitenlandse beroepsinkomen worden echter niet automatisch vooraf ingevuld: deze dient u wél zelf nog toe te voegen in de belastingaangifte.
De beroepsinkomsten kunnen worden verminderd met beroepskosten. Voor gewone bezoldigingen zijn er daarbij twee mogelijkheden: u kan kiezen voor forfaitaire beroepskosten of u kan uw werkelijke beroepskosten bewijzen.
Forfaitaire kosten
Als u in uw aangifte geen kosten vermeldt, geniet u automatisch de forfaitaire kosten.
- Voor werknemers worden de forfaitaire kosten berekend door een percentage van 30% toe te passen op het volledige beroepsinkomen en dat met een maximum van 5.750 euro (inkomstenjaar 2024, aanslagjaar 2025).
- Voor bedrijfsleiders worden de forfaitaire kosten berekend door een percentage van 3% toe te passen op het volledige beroepsinkomen en dat met een maximum van 3.030 euro (inkomstenjaar 2024, aanslagjaar 2025).
- Voor de bezoldigingen van de meewerkende echtgenoot worden forfaitaire kosten toegekend ten bedrage van 5%, met een maximum van 5.050 euro (inkomstenjaar 2024, aanslagjaar 2025).
Werkelijke kosten
Als de effectieve beroepskosten die u in de praktijk hebt gemaakt hoger zijn dan de forfaitaire kosten, kunt u opteren voor de aftrek van de werkelijke beroepskosten. Bijvoorbeeld:
- kosten voor de verplaatsing van uw woonplaats naar uw werkplaats
- kosten voor pc, telefoon en internet die u gebruikt voor uw beroep
- …
U moet dan wel bewijzen dat de kosten effectief betrekking hebben op uw beroepswerkzaamheid en dat u die kosten werkelijk tijdens het belastbare tijdperk gemaakt en gedragen hebt.
Uw werkelijke beroepskosten bewijzen heeft echter pas zin als ze hoger zijn dan de forfaitaire kosten waarop u recht heeft.
Om te weten wat voor u de beste optie is, kunt u een simulatie maken in MyMinfin (Tax-on-web) of TaxCalc.